Fuji X-E1

Jag har under flera år varit på jakt efter en mindre digital kamera som jag kan bära med mig överallt, använda till street photography och som är liten och diskret. Den kamera jag letat efter fick gärna vara lik en Leica i handhavande och stil, men ändå vara möjlig att köpa utan att behöva sälja min familj som slavar till kolgruvorna.

Att släpa runt på min Canon-utrustning blir slitsamt i längden och även om jag bara har min 5D med ett 50/1.4 på så är det fortfarande en rätt skrymmande pjäs att bära på. Så min kamerajakt har fokuserat på ett litet hus, små fasta objektiv och en klass på kamera som inte är jätteavancerad och toppkvalité. För det har jag ju redan en utrustning till och den här kameran ville jag använda mer på hobbynivå.

xe1_1

Fujis X-serie har jag haft ögonen på länge och nu i veckan slog jag till på en Fuji X-E1 och ett 35/1.4 (motsvarande ca 50mm på fullformat). Kameran har ingen optisk sökare utan bara en elektronisk, till skillnad från den lite dyrare X Pro 1. Men jag är imponerad av hur pass bra sökaren ändå är och jag överbevisades av min skepsis till elektroniska sökare. I övrigt påminner den mycket om gamla hederliga mätsökarkameror som Leica och dylikt, med bländarring på objektivet och robust ratt för slutartiderna.

Hur som haver, så har jag nu ägnat helgen åt att lära känna min nya kamera och blivit bra kompis med den. Så här har det sett ut på Stockholms gator:

johe_20140718_32484

johe_20140718_32494

johe_20140718_32520

johe_20140718_32554

johe_20140720_32996

Och så några kritiska tankar:

Minus:
– Batteritiden. Den enda egentligen betydande nackdelen är att batteriet inte räcker särskilt länge, så ett extra batteri är ett måste att införskaffa.
– Att byta autofokuspunkt kräver ett knapptryck för mycket, vilket kan vara bökigt i vissa situationer.
– Autofokusen på 35mm-objektivet är lite ljudlig ibland och sätter sig inte alltid perfekt på rörliga objekt, som på sista bilden.
– När man fotograferar i RAW är ISO 200 lägsta möjliga mot ISO 100 i JPEG. Vad hur tänkte ni här, Fuji?

Plus
– Bildkvalitén är mycket bra. Den här kameran lämnar så fina filer så jag utan problem skulle kunna använda den på ett jobb.
– Slutarljudet är mysigt. Alltså, riktigt mysigt.
– Liten och lätt.
– Känslan och handhavandet av kameran påminner mycket om det gamla analoga. Det känns pålitligt och på riktigt.

På det hela taget så är jag jättenöjd och tror jag kommer trivas med den här kameran!

Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *